FÖRARBEVIS VATTENSKOTER
Lär dig hantera din vattenskoter
Att köra vattenskoter är fantastiskt! Ju mer kunskap du har, desto roligare blir livet till sjöss. Sedan sommaren 2022 är det dessutom krav på att du framför vattenskotern ska ha ett förarbevis. Vi har valt att hålla våra utbildningsgrupper små för att på så vis se varje elevs unika behov. Det har visat sig vara både populärt och framgångsrikt. Vill du som vi fortsätta att köra vattenskoter i sommar? Från 1 maj 2022 behöver du förarbevis för vattenskoter. Swedemarine utbildar i små grupper, med max sex deltagare. Våra baser är i Rindö hamn/Vaxholm och hos ATV-shopen i Svinninge.
TAG FÖRARBEVIS VATTENSKOTER
Swedemarine utbildar i små grupper, med max sex deltagare. Pris: 4 995 sek (kurslitteratur ingår)
Vattenskoter finns att hyra till subventionerat pris.
Åldersgräns
Du ska ha fyllt 15 år för att få påbörja Förarbevis Vattenskoter. Däremot behövs inga förkunskaper.
Utrustning
Du kommer till kursen med egen vattenskoter, flytväst och lämpliga kläder. Vattenskotern måste vara CE-märkt, sjövärdig och kunna framföras i minst 35 knop. Ni kan vara maximalt två deltagare per vattenskoter. Har du ingen vattenskoter eller saknar godkänd flytväst, löser vi det åt dig. Meddela detta vid anmälan.
Kursen består av tre delar:
- Del 1 är teori och genomförs som en onlinekurs på distans, eller genom att du själv läser kursboken ”Vattenskoterboken – Förarbevis Vattenskoter”. Den första delen motsvarar 8 timmar. Access till materialet får du efter att du har anmält dig till kursen.
- Del 2 gör du hos oss på plats, tillsammans med lärare. Del 2 består av 3 timmar fördjupad teori. Här gäller obligatorisk närvaro. Efter avslutad teori skriver du ett teoretiskt prov. För att få börja del 3 behöver du vara godkänd på det teoretiska provet.
- Del 3 består av 4 timmar praktik. I samband med de praktiska övningarna ingår även ett praktiskt prov. Kom ihåg att ta med dig giltig legitimation till kursdagen. Utan den får du inte börja del 2 eller 3.
Kursmaterial
Vi använder oss av boken ”Vattenskoterboken – Förarbevis Vattenskoter” av Anna Sandgren. I boken, som ingår i kursavgiften, finns instuderingsfrågor med svar, samt exempel på ett teoriprov. Även teoriprovet ingår i kursavgiften.
Våra lärare utbildas fortlöpande för att vara uppdaterade inom området, både sett till föreskrifter och pedagogisk utbildning. Alla lärare har gedigen navigationsutbildning och lång praktisk erfarenhet av att köra vattenskoter, samt att vistas till sjöss. För oss är det avgörande att du som deltagare får ut så mycket som möjligt av kursen.
Förarbevis vattenskoter Stockholm
Roligare och säkrare
Kursen ger dig, utöver förarbeviset, också grundläggande kunskaper i sjövett, säkerhet, ansvar, hänsyn, navigation, våghantering, sjökortets uppbyggnad, symboler och förkortningar, samt hur miljö och djurliv påverkas av vattenskoterkörning och vad som är viktigt att tänka på.
Under den praktiska delen börjar vi med en säkerhetsgenomgång av vattenskotern och den egna personliga utrustningen. Ute på vattnet gör vi sedan övningar i körteknik och manövrering, både i höga och låga farter. Vi gör bland annat tilläggningar vid brygga, övar i hantering av vattenskotern vid trängre utrymmen och går igenom hur du sjösätter och tar upp skotern.
Efter avslutad kurs är vårt mål att du ska vara en säkrare och tryggare vattenskoterförare. Du ska ha fått god insikt i olika situationer som kan uppkomma och i tid kunna upptäcka, undvika och hantera risker. Du ska också ha lärt dig hur du kör så miljöekonomiskt som möjligt, så kallad ECO-driving, smart både för miljön och plånboken.